Fotograf: Mikael Grip

Vi har träffat Dace Landström från Vallentuna FK som för bara ett par veckor sen vann Strömmingsloppets 5 kilometer på tiden 18:04. Den tiden räckte för att även slå herrarna. I Österåkersmilens 10 km-lopp har hon kommit tvåa två gånger. I år hoppas hon såklart på vinst!

Varför vill du springa Österåkersmilen?
Jag tycker att det är ett trevligt lopp och dessutom på hemmaplan. Det som tilltalar mig är att det är två varv, asfalt och kanalen. Jag tycker den nya banan längst kanalen är mycket roligare än den gamla sträckningen på Österåkersmilen.

Springer du 5 eller 10 km?
Jag springer 10 km eftersom det är tävlingsklass.

Du har kommit tvåa två gånger i 10 km-loppet – lutar det åt vinst i år?
Jag går alltid in för att vinna! Jag har gått framåt i år och har alla förutsättningar att ta hem vinsten, om ingen annan springer om mig såklart! 🙂

Hur laddar du inför ett lopp som Österåkersmilen?
Jag tränar som vanligt enligt mitt anpassade träningsschema just nu, både distans och fart. Några dagar innan loppet drar jag ner på träningen för att återhämta mig. Beroende på vädret kanske jag måste dricka mer vatten.

Vad gör du för att undvika skador?
Jag tränar inte mer än jag klarar av. Jag har en bra tränare (min man Göran Landström) som sätter ihop mitt träningsschema och som jag noggrant följer. Det är vi tillsammans som kommer fram till vilken belastning som jag klarar av. Jag springer sakta när det behövs och fort när det behövs.

Vad är ditt mål 2013 och har du något mål på längre sikt?
Mitt största mål för i år är så klart stora SM i Borås på 5 000m och 10 000 m, där jag siktar på låga 17 min resp. låga 36min. Även Tjejmilen och Lidingö Tjejlopp är viktiga, där jag förra året kom på 15:e plats resp. 14:e plats. I år siktar jag på topp tio.

Långsiktiga målet ligger på Europanivå – jag vill springa 5 000m under 16 min.
Att lära sig springa fort tar tid och kräver tålamod. Det är jag medveten om. Det blir spännande att se hur långt jag kan pressa mig.

 

Comments are closed.